Rätt hundfoder till rätt hund

Vissa hundar vill äta allt i hela världen medan andra bara vill provsmaka oxfilé. Till vardags behöver du ändå ett bra foder till dina fyrbenta familjemedlemmar. Hur väljer man rätt?

Som om det inte vore nog med att hitta matsedel och variation till människomaten? Ska du nu behöva bli gourmetkock till ett gäng fyrbenta? Långkok på fårlunga och njurar, kanske, ena dagen, och friterade ankfötter nästa? Lyckligtvis behöver detta aldrig hända. Hundar behöver ingen variation och är sällan kräsna.

Djur i gemen är enkla varelser när det gäller måltider. Vissa mer än andra – där sågs alla labradorägare nicka igenkännande. Väldigt många raser och individer är förtjusta i mat i största allmänhet och äter det som serveras. Det hindrar inte att du som djurägare bör lägga ner lite tid på att hitta det hundfoder som passar just din lurvigaste vän.

Smaksinne och behov

Alla hundar är i grunden vargar och alltså köttätare. Generellt är det alltså så att ett högt proteininnehåll ger ett foder som passar hunden bra. När man producerar hundfoder brukar tillverkarna variera energiinnehållet så att det ska vara anpassat till olika grupper av hundar. Valpar har inte exakt samma näringsbehov som en seniorhund.

Visst känner även hundar smak. De är bara vanligen inte så noga som vi. Har du en ny hund kan du testa med småportioner av nytt foder. Både för magens och för smakens skull. Verkar det bli uppskattat kan du köpa en större förpackning nästa gång. Blanda gärna torrfoder och lite blötmat.